Duben u Ježečků

Duben své jméno získal od stromu dub. To proto, že v tomto období kvetou právě duby.

Duben začíná „aprílem“ – dnem žertů a vtípků. I proto se říká, že aprílový duben má sedmero počasí. Žádné neschází. Je proto tedy jasné, že na obloze se na nás sluníčko nesmálo pořád. Někdy to studeně a ostře zafoukalo, pěkně zapršelo, občas spadly kroupy a dokonce poletovaly i sněhové vločky. Zkrátka počasí bylo vrtkavé. Ale i přes to jsme na dopoledních procházkách mohli již objevovat kvetoucí stromy a keře, zelené trávníky s bílými sedmikráskami a žlutými pampeliškami, v zahrádkách u domů narcisy a pestrobarevné tulipány.

Zpestřením jednoho z dopoledních vzdělávacích programů bylo loutkové představení s hudbou a písničkami O šípkové Růžence (3. 4.). Klasická pohádka o princezně Růžence, která se píchne v den svých sedmnáctých narozenin o trn a usne na sto let. Polibkem ji probudí princ a je svatba.

Zajímavým a zároveň i oblíbeným tématem tohoto měsíce bylo společné povídání o „Hospodářských zvířatech“. Tak jako každé děťátko má svoji maminku i zvířátka mají svoje maminky. My jsme se učili mláďata nejen správně pojmenovávat, ale i dozvědět se, čím jsou téměř všechna zvířata pro nás užitečná. Celé povídání jsme v závěru ukončili procházkou do místního kravína s jeho malou prohlídkou. Největším zážitkem však bylo setkání  s čerstvě narozenými telátky v jejich boudách. Boudy pro telata se využívají především k jejich otužování ve venkovním prostředí, kde jsou zároveň chráněna před nepříznivým počasím právě v oněch boudách.

Duben byl ale také měsícem bezpečnosti a my jsme si důrazně připomínali správné a bezpečné chování na silnici i mimo ni. Zaměřili jsme se na prevenci úrazů hlavně při přecházení silnice a seznámili se s pravidlem „Vidět a být viděn“.

Závěrečné focení dětí na konci školního roku nám již tradičně zajistila paní fotografka Pavla Mendřická (23. 4.). Děkujeme.

Zajímavé promítání filmu Tajemství stromů (29. 4.) mohly děti zažít v tzv. sférickém kině. Promítání bylo realizováno uvnitř kopule stanu, který byl rozložený v prostorné herně. Děj byl promítán po celé kopuli stanu a děti jej mohly sledovat vleže na příjemně měkkých podložkách.

Závěr měsíce patřil oblíbenému programu o čarodějnicích realizovaný na školní zahradě, který pro děti připravily jejich paní učitelky.

Měsíc duben nás svým počasím v žádném případě neodradil od dobré nálady. I když vítr občas přifoukl dešťový mrak, přesto nás sluníčko vylákalo ven ke hrám – skákání panáka, škatulata, na kočku a myš, zlatou bránu, nebo k jarním výletům do přírody, kde jsme se učili přírodu vnímat a také ji chránit. Vždyť i nadzvednutý kámen nám umožnil nahlédnout do maličkého světa těch, kteří pod ním našli úkryt.

 

 

Personál MŠ

Pedagogické pracovnice


Mgr. Monika Králová, MBA
-ředitelka školy


Mgr. Jana Klikorková
-statutární zástupkyně ředitelky a zástupkyně pro pracoviště Roztocká


Bc. Jitka Nosková
Mgr. Jana Hanušová
Mgr. Lucie Čadanová
Mgr. Žaneta Valentová
Blanka Lamačová, Dis.
Lucie Horáčková, Dis.
Štěpánka Chlumská
Kristýna Bielicová, Dis.
Kateřina Kozáková, Dis.
Eva Matyášová
-učitelky


Milada Tužová
Miroslava Zimčáková
Marcela Streitová
-asistenti pedagoga


Provozní zaměstnanci


Ing. Marie Hájková
-vedoucí ekonomického úseku
Veronika Holmanová
-vedoucí školní jídelny
Jiřina Šírová
-hlavní kuchařka
Romana Zahradníková
- kuchařka
Jana Brožová
-pomocná kuchařka
Markéta Zuzánková
-školnice
Jana Valášková (zástup za paní Málkovou)
Zuzana Málková
-uklízečka
Michael Pitra
-údržbář